Genel Anestezi altında Diş Tedavi Hizmeti

Genel anestezi nedir?

Genel anestezi, hastaya damar içi ilaçlar ve bayıltıcı gaz verilerek narkoz halinin sağlandığı anestezi tipidir. Çoğunlukla korkan ve endişeli hastalarda, mental retarde (zihinsel engelli) kişilerde ve lokal anestezinin yeterli olmadığı vakalarda tercih edilmektedir.

Sedasyon ise hastaya sadece damar içi ilaçlar verilerek yarı uyur halin sağlandığı anestezidir.

Sedasyonun uyuşturucu etkisi yoktur, dolayısıyla cerrahi yapılacak bölgenin uyuşması için hastalara ayrıca lokal anestezi de yapılmaktadır.

Kimler Yararlanabilir?

Merkezimize başvuran ve genel anestezi altında diş tedavisi yapılması gerekliliği diş hekimi tarafından belirlenmiş, zihinsel engelli hastalar, bu hizmetten yararlanabilir.

Merkezimizde Genel Anestezi Altında Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Ekibimizde gönüllülük esasına göre bir Diş Hekimi(asil),bir Diş Hekimi(yedek), bir Diş Klinik Yardımcısı, bir Biyomedikal teknikeri ve bir şoför görev yapmaktadır.

Bu hizmet için mobil diş ünitesi, merkezimizde mevcuttur.

Merkezimizde Sağlık Bakanlığı Eyüpsultan Devlet Hastanesi ile yapılan protokol dahilinde, Salı günleri genel anestezi altında diş tedavisi hizmetleri, hastalarımıza 07.01.2020 tarihinden itibaren verilmeye başlanılmıştır.

Genel anestezi altında sunulan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri nelerdir?

Merkezimiz genel anestezi altında diş tedavisi kapsamında verilebilecek diş hekimliği hizmetleri, ağız ve diş sorunlarının tipi ve derecesine göre; oral muayene, koruyucu uygulamalar, diş çekimleri, restoratif tedavileri gibi ağız diş sağlığı işlemlerini kapsar. Genel anestezi, bu konuda uzmanlık yapmış anestezi doktorları tarafından gerçekleştirilen, hastanın kontrollü bir şekilde bilinçsiz ve ağrısız konuma getirilmesi işlemidir.

Anestezi, gaz ya da enjeksiyon şeklinde verilen ilaçlar ile başlatılır. Yapılması planlanan tedaviler bittiğinde ilaç durdurulur ve hasta uyanmaya başlar. İşlem sırasında hastanın yaşamsal değerleri Anestezi Uzman Hekimi tarafından sürekli takip edilir.

Hasta ve Yakınlarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar ve genel anestezi altında ağız diş sağlığı tedavisi hakkında bilgilendirme; ekip içinde yer alan diş hekimlerine yönlendirilerek yapılır.

Genel Anestezi altında işlem yapılması planlanan hastanın anamnezi alınır, muayenesi ve planlaması yapılıp hastanın onamı alınır

Engelli raporu,kimlik fotokopisi, iletişim bilgisi hasta takip tablosuna eklenmesi ve gerekli evrak takiplerinin yapılabilmesi adına  hasta merkezimiz genel anestezi altında diş tedavisi koordinasyon birim sorumlusuna (Rabia GÖKALP’e) yönlendirilir.

Genel Anestezi Altında Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri İş Akışı

1. Genel anestezi altında diş tedavisi uygulanacak hastanın barkodu yapıştırılarak tüm iletişim bilgileri oluşturulan tabloya yazılır.

2. Hastaya ve yakınına anestezi onayı alması için (konsültasyon formu ile )Eyüpsultan Devlet Hastanesi Anestezi Polikliniğine gitmesi konusunda bilgilendirme yapılır.

3. Anestezi Konsültasyonu sonrası Anestezi onayı alan hasta tekrar merkezimiz diş tedavisi koordinasyon birim sorumlusu Rabia Gökalp'e gelerekengelli raporu, anestezi onay belgesi, onam formu, EKG sonucunu teslim eder. Teslim alınan belgeler hastaya ait klasöre yerleştirilir.

4. Tedavi gününden bir gün öncesi genel sağlığı teyit edilip bilgilendirme yapılır.

5. Hastanın gece 12.00’dan sonra hiçbir şey yememesi, ilgili hastanede en geç 08.30’da yatışının yapılacağı poliklinikte olması, hastanın sürekli kullandığı ilacı ve her türlü rahatsızlığıyla ilgili belgeleri ve anestezi evraklarını yanında getirmesi istenir.

6. Ameliyat sırası gelen hastaya, yakınıyla birlikte Eyüpsultan Devlet Hastanesine giderek iletişime geçeceği personel bilgisi verilir.

7.  Tedavide kullanılacak malzemelerin eksiksiz olduğu ekip görevlileri tarafından kontrolü yapılır.

8. Genel anestezi altında diş tedavisi yapılacak hastaneye o gün kaç hasta alınacağı ve doktor ismi bilgileri verilir.

9. Tedavi gününde, hastanın yatış yaptığı klinikte, hasta yakınına tedavi istekleri konusunda bilgilendirme yapılır. Onam alınır ve bu onama yapılacak işlemler işaretlenir.

10. Tedavisi biten hasta, yatış yaptığı poliklinikte ziyaret edilip yapılan işlemler konusunda hasta ve Hasta yakınına bilgi verilir.

11. Anestezi altında tedavi olan hastanın işlemleri, gidilen hastanenin veri giriş personeli tarafından sisteme aktarılır.

12. Tedavinin ertesi günü genel anestezi altında tedavisi yapılan hastanın genel sağlığı telefonla aranarak teyit edilir, evinde olduğu bilgisi alındıktan sonra merkezimizde bilgi işlem personeli tarafından kayıt açılması istenir. Tedavi yapan doktor adına işlemler sisteme aktarılır.

13. Tedavisi tamamlanmış olan hastaya gerekli talimatlar hekimlerimiz tarafından sözlü veya yazılı olarak verilerek bir hafta sonra hasta kontrole çağrılır.

14. Devam eden süreçteki sorunlar için, hasta genel anestezi altında diş tedavisi birimi koordinasyon birim sorumlusu Rabia Gökalp’e yönlendirilir.

Genel Anestezi Altında Diş Tedavisi Hasta İletişim ve Koordinasyon Sorumlusu
Rabia GÖKALP İletişim: (0212 427 09 60)